Miért havazik?


A hó 0 °C alatt képződő csapadék. A felhőkben a pici vízcseppek megfagynak és jégkristályokká alakulnak. Ezek a kristályok összekapcsolódva pedig hópelyheket alkotnak. A hópelyhek különféle méretben és formában érhetnek földet. Az olvadás és visszafagyás miatt érkezhet jégeső, hódara és jégcseppek formájában is.


Mi Bábel tornya?

Bábel tornya, egy a  Babilon városában épült torony. A Biblia szerint Noé utódai elhatározták, hogy egy hatalmas tornyot építenek, amely az egekig felér. Ezzel szerették volna bizonyítani isteni erejüket. Isten azonban meghiúsította a törekvésüket és megbüntette elbizakodásukat azáltal, hogy összekeverte a nyelvüket, így nem értették meg egymást és nem is tudták befejezni a tornyot. Ettől kezdve beszélnek az emberek különböző nyelveken. Koldewey német származású régész 1899-ben megkezdte a torony kiásatását. Elsőként rábukkant a hatalmas babiloni falakra és azok mellet domborművek maradványait is talált. Koldewey ásatásával a világ legnagyobb városerődítményét ásta ki.


 

Mit jelent az Advent?


Az advent eredete egészen a 4. századig nyúlik vissza. Az advent, a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Ez a karácsonyt megelőző várakozás idejét jelöli, mely az eljövetelben éri el jutalmát. Az advent szó jelentése: eljövetel. A 19. századtól készítenek adventi koszorúkat. A koszorút általában fenyőágakból készítik, melyet négy gyertyával díszítenek. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, és a negyedik a szeretet gyertyája.


 

Honnan is ered a Mikulás ünnepe?


Az ajándékot osztogató Mikulás eredetileg a katolikus vallású területeken, Szent Miklósnak a népies alakja. Szent Miklós a gyermekek védőszentje. Még a középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós csodás tetteiről. Kezdetben a gyermekek, majd idővel a felnőttek játszották el Miklós szerepét. Így alakult ki ez a szokás és épült át Magyarországra is. A magyar hagyományok szerint december 6. hajnalán a Mikulás ellátogat a gyermekekhez és ha jól viselkedtek az elmúlt évben, megajándékozza őket.


 

Mit ünneplünk karácsonykor?

A keresztények december 25-én azt ünneplik, hogy ezen a napon megszületett a kis Jézus, a júdeai Betlehemben. Ez az ünnep Jézus földi születésének emléknapja: az öröm, a békesség, a szeretet, a család, a szülőföld ünnepe.


 

Honnan ered a karácsonyfa?


Már a régi rómaiak is zöld ágakkal díszítették a házaikat, a téli napforduló idején. A svédek pedig Jul ünnepén egy fenyőfát állítottak a házuk elé, ezzel jelezve a mezőgazdasági munkák végét. Elzászban a 15. században előszeretettel állították színre különböző előadásokban, az Édenkert szépséges, piros gyümölcsű almafáját, ez volt a karácsonyfa őse. Később vált Észak- és Közép-Európában, a házak ünnepi díszévé.


 

Mikor készült az első ceruza?


Az első ceruzák gyártását 1761-ben a Faber Castell alapítója kezdte meg. A ceruza két alkotóeleme a grafit és a ceruza háza, amely lehet fa, fém vagy műanyag. A színes ceruzák a 20. század elején váltak ismerté.

Érdekesség:

John Steinbeck író arról volt közismert, hogy rajongott a ceruzákért. A napjait azzal kezdte, hogy kifaragott 24 darab ceruzát, és örömét abban lelte, ha mindegyiket újra és újra kifaraghatta.


 

Melyik a legismertebb tengeri madár?


A tenger leggyakoribb madarai a sirályok. A sirályok rákokkal, halakkal és kagylókkal táplálkoznak, de vannak olyan fajai is, amely más madarak tojásaival és kicsinyeivel táplálkozik. A tengeri madarak jellemzői, hogy karmai között úszóhártya van és hosszabb, kampóban végződő csőrük segítségével csípik el zsákmányukat.

forrás:dondevive.org


 

Mi a tajga?


A tajga éghajlati öv nagyrészt kis fajszámú tűlevelű erdő. Ez az éghajlati öv megtalálható Kanadában, Alaszkában, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszország egyes részein, de ide tartozik még Észak- Kazahsztán és Japán északi része is. A sarkvidék és a tundra után, a tajga a Föld leghidegebb területe. Itt a tél 5-6 hónapig tart, az éves átlaghőmérséklet fagypont alatt van. A nyár rövid, meleg és esős. A tavasz és az ősz mindössze csak pár hétig tart.


A tajga növényvilága:

A tajga lombkoronaszintje  igen zárt, így kevés fényt tud átengedni. A zuzmók és a mohák igen elterjedtek. A tajga növényvilágának nagy része tűlevelű fa: vörösfenyő, lucfenyő, erdeifenyő. A hideg időt a vörösfenyő tűri a legjobban. Találkozhatunk zárvatermőkkel is, mint például a nyárfa, berkenye vagy fűzfa.


A tajga télen:

A tajga ősszel:

képek forrása: answers.com, ourarcticrefuge.org

A tajga állatvilága:


Az itt élő állatok megfelelően alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz. Egyes állatok réteges bundát vagy tollazatot növesztenek, így védve magukat a zord hidegtől. A tajgán élő állatok között megtalálható a rénszarvas, hiúz, farkas, sas, bagoly, medve stb.

képek forrása: mundotkm.com, si.com, vk.com


Miért alszanak az emberek?

Az emberek azért alszanak, hogy agyuk és az izmaik megpihenjenek. Az életünk egyharmadát töltjük alvással. Az életkorunk növekedésével alvásigényünk csökken. Az alvás REM szakaszában álmodunk, és a NREM fázisban mélyen alszunk, ilyenkor nem is álmodunk.


Mi is a Halloween ünnepe?


A Halloween a Mindenszentek előtti estét jelenti, eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Egyik legfontosabb kelléke évszázadok óta a kivájt töklámpás, amely két célt szolgált, egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Amerikában a gyerekek Halloweenkor  jelmezbe bújnak és házról házra kopogtatnak a "Trick or treat"  (csokit vagy csalunk) felkiáltással. A gyerekek általában édességet kapnak, de van olyan felnőtt, aki egy apró csínyt választ.


Mi az a diákszleng?

A diákszleng vagy más néven diáknyelv a diákok által kitalált és használt iskolai vagy diákéletbeli fogalmak.

Íme néhány:


Honnan ered a gyermeknap megünneplése?


A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Magyarországon a gyermeknapot 1950 óta május utolsó vasárnapján tartják. Valójában 1931-től ünnepelték, de ekkor még gyermekhétnek hívták. Ennek az ünnepnek a célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, az egymás közti megértésről, és a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

forrás: thepurplefig.com


 

Mi lehet a vízlábnyom?


A vízlábnyom jelzi mindazt a vízmennyiséget, amelyet az egyén vagy közösség elfogyaszt, használ. Nem csupán akkor használjuk a vizet, amikor iszunk, főzünk vagy takarítunk, hanem a termékek előállításánál és egyes igénybe vett szolgáltatások előteremtésénél is. Például egy pohár tej előállítása 200 liter vizet, egy farmer előállítása 8000 liter vizet igényel. Mindeközben jelenleg 50 ország küzd a víz hiányával. A Föld édesvízkészletét a túlzott fogyasztás, az éghajlatváltozás, a népességnövekedés, a környezet és talajszennyezés is veszélyezteti.


 

Mit ünneplünk húsvétkor?


A keresztény vallás hívei húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A böjtnek nevezett, valójában húshagyó időszak után ezen a napon szabad először húst enni. Húsvét vasárnap világszerte szentmiséket és istentiszteleteket tartanak. Az ételszentelés hagyománya is ehhez a naphoz kötődik. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét, a tojás pedig az újjászületést jelképezi. Húsvét hétfőn a népszokások és hagyományok legelterjedtebb szokásai a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása.


 

Melyik a világ leghosszabb folyója?


A világ leghosszabb folyója az afrikai Nílus. A forrástól a torkolatig tizenegy országon halad keresztül. A folyó északi részén sivatagi területeken halad át, majd Szudánon keresztül jut el Egyiptomba, ahonnan a Földközi-tengerbe ömlik. Olyan hosszú, hogy a világűrből is látható.

forrás:pixabay


 

Miért ünnepeljük a nőnapot?

Március 8-a, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepnapja. 1917 óta Magyarországon is ünnepeljük  a hölgyeket e napon. Ez a történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.


 

Hogyan készült az első film?


Tudod-e, hogy a film nem más, mint állóképek sorozata? Ha ezeket az állóképeket gyorsan vetítik le egymásután, a szemünk azt folytonosnak érzékeli. 1878- ban Eadweard Muybridge, 12 egymás mellé állított fényképezőgéppel rögzített egy mozgássort, a ló vágtatását. Majd egy korongon elhelyezte sorrendben ezeket a fotókat és a korong forgása a mozgást érzékeltette. Pár évvel később Alva Edison és William Dickinson találmánya az úgynevezett kinetográf már önmagában képes volt rögzíteni a felvételeket. Auguste és Louis Lumiere mindezt továbbfejlesztve,megalkotta a felvevő és vetítőgép szerepét betöltő kinematográfot. 1895. december 28-án a Lumiere fivérek a párizsi Grand Cafe egyik termében megtartották a világ első mozielőadását.


 

Mi okozza a földrengést?


A földrengés a két kőzetlemez határán lévő vetődés mentén alakul ki. A kőzetlemezek elmozdulnak, emiatt a kőzetek deformálódnak. Ha a feszültség már túl nagy, a kőzetek megroppannak. A földfelszín alatt, ahol a kőzetek megtörnek, ott található a rengés hipocentruma. Az itt keletkező lökéshullámok, gömbhéjszerűen minden irányba terjednek és ezek a hullámok rengetik meg a földfelszínt. A rengés az epicentrumban a legerősebb.

forrás:twistwrrob.uw.hu


 

Honnan is ered a népmese?


A népmeséket a legrégibb népköltészet őrizte meg. A népmese mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság. A meseműfajok pedig különböző idők és korszakok termékei. A magyar népmesékben leginkább az igazságba vetett hit, a játékosság és a kaland szeretete fejeződik ki, így repítve a hallgatót a mesék különleges világába. A népmesék fajtái közé sorolhatjuk a tréfás meséket, állatmeséket, hősmeséket, tündérmeséket és a legendameséket is.


 

Mi is az Olimpia?


Az Olimpia négyévente megrendezett, több sportágból álló nemzetközi sportverseny sorozat. Az ókorban az első görög sportfesztivált Kr.e. 776-ban rendezték Olümpiában . Az első olimpiát 1896-ban rendezték meg Athénban. Az olimpia legismertebb szimbóluma az olimpiai karikák. Az öt egybefonódó karika az öt kontinens egységét szimbolizálja. Az olimpiai láng a másik fontos jelképe az eseménynek. Minden játékot megelőzően a görögországi Olümpiában gyújtják meg, és innen egymást váltó futók juttatják el az olimpiát rendező városig. A nyitóünnepségen a bevonuló sportolók menetét mindig a görögök vezetik és az olimpiát megrendező ország sportolói zárják. Az olimpia szellemisége a nemzetek közötti béke, megértés és egyenlőség előmozdítása.

forrás:oredeamagazin.ro


 

Mi a gravitáció?


A gravitáció vagy más néven általános tömegvonzás egy kölcsönhatás, amely bármilyen két tömeggel bíró anyag között fenn áll. A bolygónkon a gravitáció húz bennünket a föld felé. A gravitáció tartja a keringési pályákon a bolygókat. Amikor feldobunk egy labdát a levegőbe, akkor az nem marad ott, hanem visszaesik a földre, vagyis visszahúzza a Föld gravitációs ereje. Ha nem létezne a gravitáció, akkor a labda elszállna az űrbe.


 

Melyik a Föld legszárazabb területe?


Az Atacama kavics és homok sivatag Dél-Amerikában, Peru és Chile területén található. Volt olyan időszak, amikor 40 évig nem esett itt az eső. Olyan száraz az Atacama - sivatag, hogy még a 6500 méter magasságú hegyek is gleccsermentesek.

forrás:cfsm.cl


 

Mi a kontinens?


A kontinens vagy más szóval földrész, a Föld szárazföldjeinek egysége. Több szempont szerint határozzuk meg, hogy mely területeket nevezzük önálló kontinensnek. Ezek lehetnek természettudományi és társadalomtudományi szempontok is. A hét kontinens: Ázsia, Afrika, Észak - Amerika, Dél - Amerika, Európa, Ausztrália, Antarktisz. Magyarország, Európa kontinensén helyezkedik el.

forrás:vilaglex.hu


 

Mik a csillagok?


A csillagok hatalmas, izzó gázokból álló gömbök, amelyek nagyrészt hidrogént és héliumot tartalmaznak. A csillagok saját fénnyel rendelkeznek, szemben a bolygókkal, amelyek központi csillagok fényét verik vissza. Szabad szemmel figyelve mozdulatlannak látszanak, azonban mozognak a térben. Távolságukat fényévben vagy parszekben mérjük. A legközelebbi csillag a Nap. Ha egy óriáscsillag térfogata megnő, összeomlik, majd egy robbanás következtében kisebb darabokra hullik szét. Ez a szupernova.

forrás:hdwallpaperbackgrounds.net


 

Mi a Braille- írás?


A Braille-írás egy speciális írásrendszer, amit Louis Braille fejlesztett ki a nem látó emberek számára. Így a vakok számára is lehetővé vált az olvasás és írás elsajátítása.

forrás:twitter.com


 

Mi az esőerdő?


Az esőerdő az erősen csapadékos éghajlaton növő erdős társulások. Itt szinte minden nap esik az eső, a levegő pedig párás és forró. Sajnos területük egyre inkább zsugorodik a túlzott fakitermelés és a mezőgazdasági használat miatt.

A legnagyobb esőerdő az Amazonas - medence,  Dél- Amerika északi részén helyezkedik el. Nevét az Amazonas folyóról kapta. Amazónia kétharmada Brazíliához tartozik és fővárosuk Brazília is a területén fekszik.

forrás:gladinews.net, historiatochai.blogspot.com

Az állatvilág itt igen változatos, számát csak megbecsülni lehet, hiszen Amazónia nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt.

Néhány állat az esőerdők világából: tukán, óriáskígyó, orangután

forrás:plus.google.com, teletica.com, news.asiantown.net

Az esőerdő növényei között vannak kúszónövények, más néven liánok, amelyek a fák törzseire tekeredve törekednek arra, hogy minél több fényhez jussanak. Léteznek fán lakó növények is, melyek magjai a fák közti korhadékokban csíráznak ki. A rovaremésztő növények az esőerdők különleges növényei. Rovarfogó leveleik vannak és rovarcsalogató illatanyaggal rendelkeznek, amivel áldozataikat magukhoz tudják csalogatni.

Néhány jellegzetes növénye: a kaucsukfa, pálmafélék és a fügefajok

forrás:flugo.com.pl


 

Hogyan alakul ki a szivárvány?


A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Az ív külső része vörös, míg a belső ibolya. A szivárvány színeit a fehér fény szétszóródása okozza, amint áthalad az esőcseppeken. Gyakorta látható vízesés vagy szökőkút mellett.

forrás:elitefon.ru


 

Miért sós a tenger vize?


Honnan származik ez a sok só? Egyrészt az esővíz keresztülszivárog a talajon és a kőzeteken, majd apró ásványi anyagokat old ki belőlük és a folyó vizek, ezeket eljuttatják a tengerbe.

Másrészt az óceán alatti földkéreg sóképző ásványaiból. A víz a tengerfenék repedései mentén a mélybe szivárog, ahol felhevül, majd visszafelé a felszínre törve magával hozza a kioldott ásványi anyagokat.

A tenger alatti vulkánok is nagy mennyiségű forró kőzeteket lövelnek ki az óceánba, így a kőzetekből ásványi anyagok oldónak a vízbe.

A szél is nagyban hozzájárul, hiszen számos ásványi anyagot hord a szárazföldről a tengerbe.

forrás:plus.google.com


 

Mi a Föld?


A Föld a Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója. A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. A felszín nagyjából 71% -át sós vizű óceánok és a fennmaradó részt kontinensek, szigetek alkotják. Bolygónk a Nap körül kering, egy keringést 365, 242199 nap  alatt tesz meg. Az élet nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt kezdődött.

forrás:spynet.ru


 

Mi a sivatag?


A sivatag egy olyan terület, ahol az évi csapadékmennyiség kevesebb, mint 250 mm. Sőt vannak olyan területek, ahol évekig nem esik az eső. Olyan nagy a szárazság, hogy a talaj itt terméketlen. A hőmérséklet nappal igen magas, éjjel viszont eléggé hűvös. A sivatagok felszínét a szél és az időszakos vízfolyások alakítják, valamint a mállás és az aprózódás. A legnagyobb földi sivatag a Szahara, Észak - Afrikában.

forrás:taringa.net

A sivatagi állatok


Az itt élő állatok jól alkalmazkodnak a sivatag nyújtotta életkörülményekhez. Vannak akik éjszaka járnak élelmet keresni, így elkerülik a túlzott felmelegedést. Mások raktározott tápanyagaik elégetésével, sejtjeikben állítják elő az életben maradáshoz szükséges vizet.

Íme néhány sivatagi állat: teve, skorpió, sivatagi róka

Habár igen száraz a sivatag, mégis több ezer növényfaj él ezen a területen.

Néhány közülük: kaktusz, dum pálma

forrás:pixabay.com


 

Mit jelent a piros - fehér - zöld szín a magyar zászlón?


A piros jelentése az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. A mai változat a reformkorban alakult ki és az 1848-as forradalom idején terjedt el. A piros és fehér mellé harmadiknak a zöld színt József nádor első felesége, Alekszandria Pavlovna javaslatára vették fel.


 

Mi is az a cunami?


A cunami egy japán eredetű kifejezés, de magyarul óriáshullámnak nevezzük. Az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófa. Létrejöttét a tenger alatti földrengések vagy a tenger alatti vulkánkitörések is okozhatják. A tengeren haladó cunami alig észrevehető, habár igen gyors. Az óriáshullám a parthoz érve akár a 15 - 30 méteres magasságot is elérheti. Érkezését előre jelezheti a szárazföld rengése, a szokatlan hullámfront és az azt kísérő hangos robaj.

forrás:magiaszkla.eu


 

Mi is az a Teotihuacan?


Teotihuacan egy hatalmas kiterjedésű ősi romváros Mexikóban. A várost középen a Holtak útja osztja ketté. Pontosan nem lehet tudni, hogy mely népek alkották ezt a várost. Lehetséges, hogy a szapoték, misték vagy maják, habár építészeti és kultúrális szempontból az olmék törzs áll legközelebb Teotihuacanhoz. Egyik meghatározó építménye a Nap piramis, a harmadik legnagyobb a világon.

forrás: lexicoon.org


 

Ki járt először a Holdon?


1969. július 16-án Floridából fellőtték az Apollo 11 űrhajót, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal. Ezt a történelmi eseményt a televízió élő közvetítésben több százmillió ember kísérte figyelemmel. Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Eagle holdkomppal leereszkedett a Hold felszínére. Az űrkompot elhagyva elsőként Neil Armstrong lépett a Holdra és hallhatta több százmillió ember az azóta klasszikussá vált mondatát: " Kis lépés az embernek, de nagy lépés az emberiségnek."

forrás:techtimes.com


 

Hol található az Óriások útja?


Az óriások útja Észak- Írországban található. Ez a terület körülbelül 40 000 bazaltoszlopból áll.


Legendája:


A legenda szerint egykor az ír óriás Finn MacCool utat építettet magának az atlanti vizeken át, ellensége a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erdejéig. A hosszú kőcölöpöket sorban leverte a tengerfenékbe, majd hazatért megpihenni. Azonban a ravasz skót óriás megelőzte és ő maga ment át Írországba. MacCool feleségének sikerült elhitetni vele, hogy a pihenő óriás a fia. Finn Gall megijedt, ha ekkora a fia, vajon mekkora lehet az apja? Ijedtében elmenekült, majd a tengerre érve felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.

forrás: gisler-rejser.dk


Tudod-e, hogy hol található a világ legmagasabb fája?


A Hyperion az Amerikai Egyesült Államokban, Észak - Kaliforniában a Redwood Nemzeti Parkban él. Magassága eléri a 115 métert. A fát a park egy elhagyatott részében találták meg, a pontos helyét azonban eltitkolták a nyilvánosság előtt, így védelmezve a környék ökoszisztémáját. A fát 2006. szeptemberében fedezték fel.

forrás: scitechafrica.wordpress.com


 

Melyik a leghidegebb kontinens?


Az Antarktiszon húzódik a világ leghosszabb és leghidegebb egybefüggő hegységrendszere. A hegység legmagasabb csúcsánál már több, mint - 90 fokot is mértek. Ez olyan hideg, ami pár perc alatt megfagyasztaná az ember szemét, orrát és tüdejét.

forrás:penzanews.ru


 

 Hogyan született meg Micimackó története?

 

A Micimackó című regényt A.A. Milne írta. A könyv alapját a korábban kiadott, Milne és fia kalandjain alapuló rövid történetek adták. Milne fia, Robin kapott egy játékmackót apjától, amit Edward névre keresztelt. A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak. Robint, egy állatkerti látogatása során, annyira elbűvölte a Winnie névre keresztelt fekete medve, hogy saját játékmackóját is átkeresztelte. Fülest, Zsebibabát, Malackát és Kangát is plüssállatok ihlették. A Micimackó első kiadása 1926. október 14-én történt Nagy-Brittaniában.

 


Hányféle beszélt nyelvet ismerünk?

 

 

Körülbelül hatezret, de ezek felét kevesebb, mint háromezer ember beszéli. A beszélt nyelvek száma folyamatosan csökken, sőt a szakértők szerint a beszélt nyelvek fele eltűnik 50-100 éven belül.

 Melyik nyelvet beszélik a legkevesebben?

 

A zápara nyelvet mindösszesen öten beszélik. Ez a nyelv Ecuadorban, Pastaza tartományban létezik.

 


Mikor alakult ki az írás?

25 ezer évvel ezelőtt őseink még barlangrajzokon jelenítették meg történeteiket, majd a sumérok i.e. 3100 körül feltalálták az ékírást. Nedves anyagba íróvesszővel jeleket véstek, amelyek összeolvasva szavakat alkottak. Az ókorban az írnokok papiruszra (papírusznádból készült tekercsre), a középkorban a szerzetesek pergamenre (állati bőr) írták a szövegeket. 

 Melyik madárnak kedvenc színe a kék?

A selyemmadár vagy más néven a kék lugasépítő az egyik legérdekesebb madár. A hím a tojó elcsábítására egy lugast épít, mely két párhuzamos falból áll. A lugasban mindent felhalmoz, ami kék. Ez bármi lehet, akár kék műanyag, bogyó vagy papagájtoll.


 

Ki volt az utolsó magyar király?


IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten. Uralkodása nem tartott sokáig, hiszen 1918. november 11-én Ausztriában majd Magyarországon lemondott uralkodói jogairól. A koronázások történetében első ízben énekelték ekkor a magyar himnuszt, nem pedig az osztrákot. Lemondása után Svájcba költözött.