A szöveg alapján találd ki, vajon melyik állatra gondoltunk.

Írd be a helyes választ az üres mezőbe!


Csak egy megoldás lehetséges. Ha tudod a választ, de mégis azt látod, hogy a válaszod nem helyes, akkor próbáld meg másképp írni az állat nevét.

Ha viszont így sem sikerült, valószínűleg nem a helyes megoldást írtad be.

Ne felejts el időnként visszatérni oldalunkra, hiszen újabb állatokkal is találkozhatsz! Én a fejlábúak osztályába tartozom.

Leginkább a meleg hőmérsékletű tengerek vizeiben élek.

Nekem három szívem is van. Csontjaim nincsenek, így kisebb nyílásokba is be tudom préselni magam. Bőröm gyorsan változtatja színét, ezért könnyen alkalmazkodom a környezetemhez.

Legfőképp rákot és kagylót eszem.

Nekem nem csak szívből jutott több, hanem karokból is, hiszen nyolc karom van, ami segítségemre lehet, ha úszom, harcolok vagy mászok.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • polip

 Én egy kisebb testalkatú emlős állat vagyok.

Fürgén mozgok, ízületeim hajlékonyak és erős izmaim segítségével jól ugrom akár kerítésekre vagy falakra is. A reflexeim is nagyon jók.

Fajtáim között találhatók házi és vad állatok is. Olykor vadászom egérre, patkányra, madárra és egyéb kis állatokra.

Nagyon szeretek lustálkodni, naponta akár 12- 16 órát is képes vagyok alvással tölteni. Imádom a napsütést, gyakorta alszom napos helyeken. Sokszor töltöm az időmet tisztálkodással is. Nyelvemmel és a nyálammal tartom tisztán a bundámat.

Több, mint százféle hangjel és testbeszéd segítségével kommunikálok, mint például a fújás, a morgás, nyávogás vagy bújás. Ha elégedett vagyok, boldogan dorombolok.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • macska


 Én egy rovar vagyok és az ízeltlábúak osztályába tartozom.

Magyarországon is megélek, a legelők, rétek és más száraz élőhelyek állatkája vagyok. Leginkább éjszaka vagyok aktív. Növényekkel táplálkozom, de olykor kisebb rovarokat is fogyasztok.

Mindössze 2-2,5 cm hosszú a testalkatom. Színem fényes fekete, fejem pedig sisakszerű. Csápjaim hosszúak és véknyak. A hátsó lábaim izomzata erős, mert ásáskor és ugráskor támasztékul szolgálnak. Hallószerveim az elülső lábszáraimon vannak.

Különleges tulajdonságom, hogy ciripelni is tudok, amely hangot a szárnyaim összedörzsölésével végzek. Hangos énekemet májustól, június végéig hallatom.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • tücsök

 Én az emlősök osztályába tartozom.

Éjszakai állat vagyok és repülni is tudok. A földön nehezebben mozgok. Mivel bőrszárnyam van, így a röpülésem különbözik a madarakétól.

A látásom igen gyenge, ultrahang segítségével tájékozódom úgy, hogy a kibocsátott ultrahang az elém kerülő állatokról vagy tárgyakról visszaverődik és ezt érzékelem. Napközben fejjel lefelé lógok barlangokban és faodvakban.

A fogaim tűhegyesek. Magyarországon valamennyi családtagom védett.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • denevér

 Én egy hüllő vagyok, azon belül is a gyíkok alrendjébe tartozom.

A testem és a farkam hossza is kb.: 20-30 centiméter hosszú. Fejem hátsó részén egy félkör alakú taréj található.

Szemeim egymástól függetlenül is tudnak mozogni. Nyelvem vége ragadós és nagyjából 20 centiméter hosszú.

Leginkább rovarokat, csigákat és pókokat eszek. Magányosan élek, nappal aktív vagyok és fákon, bokrokon pihenek.

Általában zöld vagy barna színű vagyok, de képes vagyok a színemet változtatni.

Én vagyok a rejtőzködés mestere. Olykor mozdulatlanul pihenek, kezemmel és lábammal kapaszkodok, a hosszú farkamat pedig az ág köré tekerem.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • kaméleonÉn a madarak osztályába tartozom, habár repülni nem tudok.

Kizárólag a Föld déli részén élek. Testalkatom kicsit különcnek mondható. Szárnyaim leginkább a halak vagy a delfinek uszonyára hasonlítanak.

Térdem nincs, így ülni sem tudok. Ha pihenni szeretnék, akkor a farkamra támaszkodom, mivel farktollaim igen merevek.

Életem nagy részét vízben töltöm halakra és rákokra vadászva. Az úszásom leginkább a delfinéhez hasonlít.

A szárazföldön egyenes testtartással, de totyogva haladok. Azonban a jeges felszínen hasra fekszem és szárnyaimat csapkodva csúszkálok.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • pingvin


Én egy ragadozó életmódot folytató ízeltlábú állat vagyok.

A világ minden részén megélek, kivéve a sarkvidéket. Sok fajunk létezik.

Mindössze két testtájjal rendelkezem, mégpedig egy előtesttel, a fejtorral és egy utótesttel a potrohval. A fajaim nyolc lábbal rendelkeznek.

Méreteinket tekintve a legkisebbek alig érik el az 1 mm-t, a legnagyobbak hossza 11-13 cm, szélessége 28-29 cm is lehet. Tapogatóim is vannak, amely a táplálék elfogyasztásában segít. Az elejtett zsákmányt megrágni nem tudom, ehelyett a préda elfolyósított belső részét kiszívom.

Különleges tulajdonságom, hogy igazi "szövőmester" vagyok. Olykor spirál vagy kerek alakú hálót szövök, így ennek segítségével elfogom zsákmányaimat, de a háló védelmez engem a levegőből lecsapó ragadozóktól.

Tudod már, hogy ki vagyok?

  • pók